Populární podzimní pochoutka se dá vařit, péct i opékat.
Kaštany jsou dnes vnímány jen jako pochoutka, přísada do jídel či jako surovina pro speciální mouku. V minulosti se však těšily mnohem větší popularitě.
Čtěte také:
4 důvody, proč moudré ženy nenechávají muže VŽDY platit účty
Čtěte také:
Zažila si online nevěru: Nejen na Instagramu ženám stále píší zadaní muži a ženy by to měly napsat jejich přítelkyním, říká známá zpěvačka
Čtěte také:
Naši známou stand-up komičku nezastaví hejty, nebojí se ukázat: Bodyshaming se stal tichým společníkem a je načase začít o něm mluvit!
Čtěte také:
Přichází na vás jarní únava? Zabojujte s ní změnou barev v interiéru!
Čtěte také:
Fucoxanthin na metabolismus a hubnutí: fakt nebo fikce?
Čtěte také:
Tesla mala za prvý štvrťrok rekordný odbyt, prekonal aj očakávania analytikov
Čtěte také:
Plyn a ropa z Ruska zatiaľ tečú, firmy z EÚ v rubľoch platiť nebudú
Čtěte také:
Deficit verejných financií vlani stúpol na 5,9 percenta HDP, stúpol aj vládny dlh
Čtěte také:
Plaťte od piatku za plyn v rubľoch, inak zatvorím kohútiky, hrozí Putin Západu
Čtěte také:
Vláda nezažaluje Európsku komisiu kvôli dotácii pre Fatru
Čtěte také:
Pět kroků k životu ve větší pohodě
Čtěte také:
Myslíte si, že umíte skladovat potraviny?
Čtěte také:
Devět tipů na super potraviny, pokud se chcete stravovat lokálně
Čtěte také:
Sedm tipů jak se zbavit zbytečností
Čtěte také:
Prodej lodních kontejnerů: Jaký máte výběr?
Kaštanová mouka byla dostupnější než obilná a pečené či vařené kaštany se běžně ocitly na talíři jako příloha. Náročnější příprava a komplikované skladování je však po přivezení brambor do Evropy vytlačilo z běžného života.
Dnes se kaštany spojují především s cukrářstvím, používají se do nádivek či jako atraktivní příloha k masu. Ale ve vrcholící sezóně, od září do prosince, je nejčastěji jíme jako samostatnou pochoutku.
Čtěte také:
Svářecí technika: Co ke sváření potřebujete?
Důkladně je proberte a využijte chytré pomůcky
Jak si usnadnit loupání
I důkladně upečené kaštany se někdy obtížně zbavují tenké slupky, která je nalepená na jádro. Existuje několik triků, jak tento problém vyřešit. Ve všech hraje roli voda nebo vodní pára.
Nařezané kaštany nechte před pečením minimálně hodinu namočené ve studené vodě.
Před pečením je 10 minut vařte, teprve poté položte na plech a vložte do trouby.
Kaštany během pečení několikrát postříkejte horkou vodou, aby se spařily.
Do spodní části trouby vložte menší hrnec s horkou vodou.
Kaštany nejsou surovina, kterou můžete dlouhodobě skladovat. Velmi rychle vysychají, lehce červiví a přitahují plísně.
První kontrola plodů je proto namístě hned u prodejce. Zdravé kaštany jsou lesklé a na svém povrchu nemají žádná viditelná poškození a praskliny. Nekupujte plody, které jsou seschlé či dokonce se stopami plísní.
Ať se kaštany rozhodnete připravovat jakýmkoli způsobem, téměř vždy budete muset nařezat jejich kůži.
Nejčastěji se to dělá s pomocí krátkého ostrého nože na zaoblené straně plodu, ale na trhu už seženete i chytrou pomůcku – kleště na kaštany. Pokud kaštany během sezóny připravujete častěji, tuto nevelkou investici zajisté oceníte.
Nařezání slupky do tvaru písmene X má své opodstatnění i při loupání kaštanů. Řez by měl být dlouhý minimálně jeden centimetr, ale ideální je, aby co nejméně zasáhl jádro.
Opékat, péct i vařit
Příprava kaštanů je sice zdlouhavá, ale výsledek stojí za trochu námahy. Připravit lze na několik způsobů.
Opékané na ohni
V této verzi mají kaštany nejvýraznější chuť. Rozhodnete-li se pro tento způsob přípravy, budete potřebovat speciálně perforovanou pánev, díky které zvládnete připravit kaštany i ve své kuchyni či venku s pomocí zahradního grilu. Tato příprava trvá přibližně 15 minut.
Pečené
Jednodušší způsob je péct kaštany v troubě při teplotě 190-200 stupňů.
Plech, na který se kaštany uložíte, vystelte alobalem, aby se nepřipaloval a troubu důkladně rozehřejte. Do spodní části trouby vložte menší hrnec s horkou vodou, vlhkost usnadní loupání. Pečení by nemělo přesáhnout 20 minut.
Péct kaštany můžete také v mikrovlnné troubě. I v tomto případě je nařežte do kříže. Péct je můžete v misce nebo na grilovací mřížce vhodné do mikrovlnné trouby. Vhodné je, abyste spolu s kaštany vložili do mikrovlnky i misku či šálek s vodou. Pečte 5 až 6 minut, podle velikosti kaštanů.
Vařené
Vaření kaštanů se nejčastěji využívá při přípravě pyré, mrazení nebo dalším skladování, ale mnoho lidí preferuje vaření i pro přímou konzumaci.
Pokud se rozhodnete slupku nařezat, vložte kaštany do vroucí vody na 15 minut.
Nenařezané kaštany mohou zůstat ve vroucí vodě i půl hodiny. V případě, že chcete kaštany pouze obvařit a uskladnit v mrazáku pro další použití, můžete důkladně omyté plody rozřezat na polovinu a do vroucí vody ponořit na tři minuty. Po vychladnutí je snadno zbavíte slupky a můžete zamrazit.