- Reklama -zprávy

Myslíte si, že umíte skladovat potraviny?

Date:

Share:

Některé potřebují potřebují chlad, jiné sucho a pokojovou teplotu.

Uskladnit zásoby potravin v malé panelákové kuchyni je tvrdý oříšek i pro zkušené hospodyně. Základní řada potravinářů a hygieniků zní: nedělejte si příliš velké zásoby. Platí to pro mléko a mléčné výrobky, pečivo, ovoce i zeleninu. Ale ani suché potraviny, jako jsou mouka, cukr či káva, nevydrží v komoře roky.

Chladnička je pro italskou kuchyni tabu
Chladnička pomůže uchovat mnohé potraviny čerstvé. Není však vhodná pro všechny druhy. „Například rajčata v chladničce ztrácejí aroma a rychle plesniví,“ vysvětlila ředitelka odboru potravinářství a obchodu Slovenské zemědělské a potravinářské komory Tatiana Belová. Do chladničky nepatří ani chléb a pečivo, med, který vlivem chladu mění svoji konzistenci, a olivový olej. Ten se může v chladu srazit a zakalit.

Nízké teploty v chladničce neprospívají ani dalším druhům ovoce a zeleniny. \“Pro každý druh zeleniny a ovoce jsou stanoveny specifické podmínky skladování, které se v domácnostech nedají zcela přesně dodržet,\“ připustila Belová.

Nejlepším místem pro skladování ovoce a zeleniny je sklep. „Nejlépe taková, která se nachází alespoň částečně pod úrovní povrchu země.“

Pokud ji nemáte, krátkodobě poslouží i chladnička. Ovoce a zeleninu Belová doporučuje držet v plastovém boxu ve spodní části chladničky. Pozor, ne všechny druhy.

Kromě zmíněných rajčat by se v chladničce nemělo skladovat ani exotické ovoce, jako jsou banány, citrusy, avokádo nebo mango. Nízké teploty je totiž poškozují.

Česnek a cibule například vyžadují spíše suché prostředí. Můžete je držet ve slaměném košíku v komoře či v potravinové skříni.

Lidé často v chladničce nesprávně skladují také brambory. Chlad jim však nesvědčí – ovlivňuje jejich chuť, jelikož škrob se při nízkých teplotách mění na cukr. „Skladují se na stinném místě při pokojové nebo mírně chladnější teplotě,“ dodala odbornice na potraviny.

Mléku škodí i velký chlad
U mléka a mléčných výrobků zvlášť platí, že by měly být zkonzumovány co nejdříve. „Výjimkou jsou tvrdé a extra tvrdé sýry, které se mohou skladovat poměrně dlouho,“ radí Belová. Většině z nich škodí kolísání teplot, mléku i příliš nízká teplota. \“Při výrazném kolísání teploty při skladování zakysané mléčných výrobků může dojít k uvolnění syrovátky,\“ upozornila odbornice.

Máslo by se nemělo vybírat z původního obalu, ačkoli skladování ve speciální dóze působí estetičtěji. „Je baleno v hliníkové fólii, která má vyhovující bariérové ​​vlastnosti.“

Již hotová – uvařená jídla také patří do chladničky. Měli byste je tam odložit co nejdříve po vychladnutí, skladovat přikryté a odděleně od ostatních potravin. „Neskladujte je však v chladničce příliš dlouho, nejvýše 48 hodin při teplotě 5 stupňů Celsia,“ radí Iveta Trusková z Úřadu veřejného zdravotnictví.

Rohlíky v igelitu zplesniví
Chléb a pečivo jsou nejlépe čerstvé. Mikrotenový sáček, ve kterém ho donesete z obchodu, však není ideální způsob skladování. Ani chladnička. „Mohou rychle zplesnivět,“ zdůvodnila Belová. Vhodnější jsou podle ní kameninové nádoby, látkový sáček na chléb, například lněný, nebo klasická kuchyňská utěrka, do které se chléb zabalí.

Suchým potravinám, jako jsou mouka, cukr, káva, čaj nebo škrob, je nejlépe na chladnějším suchém místě a v dobře uzavřeném obalu. Při delším skladování se však může jejich aroma měnit a mohou pohltit pach z okolí.

Citlivé ke skladování jsou ořechy nebo mandle, zvláště když je již otevřete a část použijete. Autorka kuchařských knih Eva Paulovičová radí, dobře je uzavřete například iv původním obalu, převažte gumičkou a skladujte v chladničce.

Podobně lze skladovat i pomleté ​​ořechy či mák. Nejde jen o chuť. „Nedostatečná hygiena a nesprávné skladování potravin napomáhají přemnožení nebezpečných mikroorganismů a plísní,“ uzavřela Trusková.

━ nové příběhy

Co jsou kanabinoidy a jak fungují?

Kanabinoidy představují látky, o kterých se stále častěji hovoří v souvislosti se širokým spektrem jejich pozitivních účinků. Které to jsou? Co jsou kanabinoidy a jaký...

Vibrační technika pro stavebnictví: účinná a efektivní

Vibrační technika pro stavebnictví je nástrojem, který umožňuje dosažení vysoce efektivního a kvalitního výsledku při provádění různých stavebních prací. Tato technologie se vyznačuje schopností...

Grafické studio Plzeň – Místo, kde se rodí vizuální komunikace

Grafické studio Plzeň je místem, kde se rodí kreativní nápady a vize. Je to prostor, kde se skvělé nápady přetavují do vizuální formy. Ať...

Etikety z bílého papíru

Každý výrobek, který lze v obchodě vidět, má štítek. Na první pohled se jedná o zářivou etiketu, podle které poznáme požadovaný produkt a vidíme...

Vývoj plastových polotovarů: snaha o ekologičtější materiály

V posledních letech se vývoj plastových polotovarů zaměřuje na hledání ekologičtějších a udržitelnějších řešení. Jedním z hlavních směrů je výzkum biodegradabilních a recyklovatelných plastů,...
- Komerční sdělení -pr článek