Některé potřebují potřebují chlad, jiné sucho a pokojovou teplotu.
Uskladnit zásoby potravin v malé panelákové kuchyni je tvrdý oříšek i pro zkušené hospodyně. Základní řada potravinářů a hygieniků zní: nedělejte si příliš velké zásoby. Platí to pro mléko a mléčné výrobky, pečivo, ovoce i zeleninu. Ale ani suché potraviny, jako jsou mouka, cukr či káva, nevydrží v komoře roky.
Čtěte také:
4 důvody, proč moudré ženy nenechávají muže VŽDY platit účty
Čtěte také:
Zažila si online nevěru: Nejen na Instagramu ženám stále píší zadaní muži a ženy by to měly napsat jejich přítelkyním, říká známá zpěvačka
Čtěte také:
Naši známou stand-up komičku nezastaví hejty, nebojí se ukázat: Bodyshaming se stal tichým společníkem a je načase začít o něm mluvit!
Čtěte také:
Přichází na vás jarní únava? Zabojujte s ní změnou barev v interiéru!
Čtěte také:
Fucoxanthin na metabolismus a hubnutí: fakt nebo fikce?
Čtěte také:
Tesla mala za prvý štvrťrok rekordný odbyt, prekonal aj očakávania analytikov
Čtěte také:
Plyn a ropa z Ruska zatiaľ tečú, firmy z EÚ v rubľoch platiť nebudú
Čtěte také:
Deficit verejných financií vlani stúpol na 5,9 percenta HDP, stúpol aj vládny dlh
Čtěte také:
Plaťte od piatku za plyn v rubľoch, inak zatvorím kohútiky, hrozí Putin Západu
Čtěte také:
Vláda nezažaluje Európsku komisiu kvôli dotácii pre Fatru
Čtěte také:
Pět kroků k životu ve větší pohodě
Čtěte také:
Víte, jak připravit kaštany? Tady jsou tipy jak na to
Čtěte také:
Devět tipů na super potraviny, pokud se chcete stravovat lokálně
Čtěte také:
Sedm tipů jak se zbavit zbytečností
Čtěte také:
Prodej lodních kontejnerů: Jaký máte výběr?
Chladnička je pro italskou kuchyni tabu
Chladnička pomůže uchovat mnohé potraviny čerstvé. Není však vhodná pro všechny druhy. „Například rajčata v chladničce ztrácejí aroma a rychle plesniví,“ vysvětlila ředitelka odboru potravinářství a obchodu Slovenské zemědělské a potravinářské komory Tatiana Belová. Do chladničky nepatří ani chléb a pečivo, med, který vlivem chladu mění svoji konzistenci, a olivový olej. Ten se může v chladu srazit a zakalit.
Nízké teploty v chladničce neprospívají ani dalším druhům ovoce a zeleniny. \“Pro každý druh zeleniny a ovoce jsou stanoveny specifické podmínky skladování, které se v domácnostech nedají zcela přesně dodržet,\“ připustila Belová.
Nejlepším místem pro skladování ovoce a zeleniny je sklep. „Nejlépe taková, která se nachází alespoň částečně pod úrovní povrchu země.“
Pokud ji nemáte, krátkodobě poslouží i chladnička. Ovoce a zeleninu Belová doporučuje držet v plastovém boxu ve spodní části chladničky. Pozor, ne všechny druhy.
Kromě zmíněných rajčat by se v chladničce nemělo skladovat ani exotické ovoce, jako jsou banány, citrusy, avokádo nebo mango. Nízké teploty je totiž poškozují.
Česnek a cibule například vyžadují spíše suché prostředí. Můžete je držet ve slaměném košíku v komoře či v potravinové skříni.
Lidé často v chladničce nesprávně skladují také brambory. Chlad jim však nesvědčí – ovlivňuje jejich chuť, jelikož škrob se při nízkých teplotách mění na cukr. „Skladují se na stinném místě při pokojové nebo mírně chladnější teplotě,“ dodala odbornice na potraviny.
Mléku škodí i velký chlad
U mléka a mléčných výrobků zvlášť platí, že by měly být zkonzumovány co nejdříve. „Výjimkou jsou tvrdé a extra tvrdé sýry, které se mohou skladovat poměrně dlouho,“ radí Belová. Většině z nich škodí kolísání teplot, mléku i příliš nízká teplota. \“Při výrazném kolísání teploty při skladování zakysané mléčných výrobků může dojít k uvolnění syrovátky,\“ upozornila odbornice.
Máslo by se nemělo vybírat z původního obalu, ačkoli skladování ve speciální dóze působí estetičtěji. „Je baleno v hliníkové fólii, která má vyhovující bariérové vlastnosti.“
Již hotová – uvařená jídla také patří do chladničky. Měli byste je tam odložit co nejdříve po vychladnutí, skladovat přikryté a odděleně od ostatních potravin. „Neskladujte je však v chladničce příliš dlouho, nejvýše 48 hodin při teplotě 5 stupňů Celsia,“ radí Iveta Trusková z Úřadu veřejného zdravotnictví.
Rohlíky v igelitu zplesniví
Chléb a pečivo jsou nejlépe čerstvé. Mikrotenový sáček, ve kterém ho donesete z obchodu, však není ideální způsob skladování. Ani chladnička. „Mohou rychle zplesnivět,“ zdůvodnila Belová. Vhodnější jsou podle ní kameninové nádoby, látkový sáček na chléb, například lněný, nebo klasická kuchyňská utěrka, do které se chléb zabalí.
Suchým potravinám, jako jsou mouka, cukr, káva, čaj nebo škrob, je nejlépe na chladnějším suchém místě a v dobře uzavřeném obalu. Při delším skladování se však může jejich aroma měnit a mohou pohltit pach z okolí.
Citlivé ke skladování jsou ořechy nebo mandle, zvláště když je již otevřete a část použijete. Autorka kuchařských knih Eva Paulovičová radí, dobře je uzavřete například iv původním obalu, převažte gumičkou a skladujte v chladničce.
Podobně lze skladovat i pomleté ořechy či mák. Nejde jen o chuť. „Nedostatečná hygiena a nesprávné skladování potravin napomáhají přemnožení nebezpečných mikroorganismů a plísní,“ uzavřela Trusková.